Ziemniaczane cuda na obiad

Kartofle, grule, pyry czy ziemniaki – różne regionalne nazwy i jedno co je łączy: miłość Polaków do tego warzywa. Zaczęło się od króla Jana III Sobieskiego, który ziemniaki jako cenną roślinę hodował w ogrodach wilanowskich. Gdy okazało się, że jeden wsadzony do gruntu ziemniak rodzi jesienią kilka kilogramów smacznych bulw, warzywo szybko z królewskich stołów trafiło do ludzi najbiedniejszych.
Dzisiaj bez ziemniaków trudno wyobrazić sobie codzienne posiłki. Dodatek do obiadu, składnik sałatek, produkt odpowiedni na zapiekanki czy placki – niezależnie od postaci ziemniaki królują w polskiej kuchni.

Przyprawa, to podstawa

Uzyskanie dobrego smaku bez konieczności dodawania śmietany czy masła możliwe jest dzięki zastosowaniu bardzo dobrej mieszanki, jaką jest przyprawa do ziemniaków i frytek (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/przyprawa-do-ziemniakow-i-frytek). Dzięki tej przyprawie ugotowane ziemniaki, które zawierają cenne witaminy, minerały i magnez nie tracą wartości, a zyskują dodatkowo dobroczynne działanie ziół stanowiących podstawę mieszanki przyprawowej.

Zamiast tłustego sosu – przyprawa do ziemniaków i frytek. Zamiast majonezu czy ketchupu do ziemniaczków pieczonych w głębokim tłuszczu – ziołowa mieszanka o wyjątkowym smaku i aromacie.
Frytki w towarzystwie ryby i surówki potrafią zrobić niemal wszyscy. Frytki posypaną nową przyprawą będą inne niż dotychczas – nawet bez dodatków same w sobie staną się daniem wyjątkowo smacznym i wartościowym.

Ziemniaki – dużo i dla zdrowia

Pogląd, że ziemniaki są szkodliwe został już dawno obalony. Smaczne placki, zapiekanki, frytki lub ziemniaczane puree będą jednak rzeczywiście zdrowe i wartościowe, jeśli podane będą w towarzystwie zdrowych dodatków – surówek oraz przyprawy do ziemniaków i frytek.
W stu gramach gotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal – jeśli nie podniesiemy tej wartości poprzez kaloryczne dodatki, to dania z ziemniaków można traktować jako potrawy dietetyczne i serwować je osobom będącym zarówno na diecie redukcyjnej, jak i dietach chorobowych.

 Ziemniaczane cuda na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *