Papryka ostrości i zdrowia doda!

Dla Starego Świata paprykę odkryli Hiszpanie podczas swoich wypraw do Ameryki Środkowej i Południowej. Dla kuchni słowiańskiej, w tym również polskiej, największe zasługi w tym zakresie mają Węgrzy – to właśnie oni od pięciuset lat hodują najlepszą paprykę i przygotowują mistrzowskie dania z jej dodatkiem.
Choć kuchnia polska do bardzo wyrazistych i pikantnych raczej się nie zalicza, to jednak trudno wyobrazić sobie półkę z przyprawami bez pojemniczka, w którym jest papryka ostra mielona.

Mądrość starożytnych

Nasiona papryki Europejczycy odnaleźli zarówno w peruwiańskich grobowcach z okresu przedkolumbijskiego, jak i w świątyniach azteckich na terenie Meksyku – państwa, które jest niekwestionowanym królestwem papryki, a kuchnia tego kraju bez ostrego smaku czerwonego proszku nie mogłaby istnieć. Jak ważna musiała być ta roślina dawniej, skoro składana była bogom jako ofiara?
Magiczna moc papryki została wyjaśniona przez współczesnych naukowców, którzy potwierdzili jej niezwykle bogaty skład i znaczący wpływ na zdrowie człowieka – nic więc dziwnego, że dziś cały świat oszalał na punkcie papryki.

Smacznie i na zdrowie

Dania do których została dodana papryka ostra mielona od Planteon.pl nabierają pięknego, mocno czerwonego koloru i bardzo ostrego smaku. Za tę ostrość odpowiedzialna jest kapsaicyna – alkaloid, który w dużej ilości występuje w papryce czerwonej. Kapsaicyna nie tylko poprawia smak potraw, ale dzięki niej zupy czy sosy działają rozgrzewająco, więc warto sypać paprykowy proszek do dań przygotowywanych w okresie jesieni i zimy.
Poza działaniem rozgrzewającym papryka mielona ostra wpływa korzystnie na wysokość ciśnienia krwi oraz przyczynia się wydatnie do opóźnienia procesów zwapnienia naczyń układu krwionośnego.

Z papryki czerwonej pozyskuje się kapsaicynę do produkcji maści i plastrów zalecanych przy stanach zapalnych stawów i mięśni.
Systematyczne stosowanie papryki w kuchni pomaga w walce z silnymi migrenami.
Zamiast tabletek talerz zupy gulaszowej? Dlaczego nie!

 Papryka ostrości i zdrowia doda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *