Smak wędzonki w przyprawie

Smak wędzonki w przyprawie

Ulubiony smak Polaków – wędzone mięsa i wędliny są coraz częściej krytykowane przez dietetyków i lekarzy, jako szczególnie szkodliwe dla zdrowia. Rezygnacja z takich potraw jest zapewne dobrą decyzją, ale można w łatwy sposób przyrządzić ulubione danie z posmakiem wędzonki, o wyjątkowym aromacie i kolorze – wystarczy jedna przyprawa, czyli papryka słodka wędzona, która na pewno przełamie kuchenną nudę.

W hiszpańskich smakach i aromatach

Papryka słodka wędzona jest najważniejszą przyprawą w kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej oraz innych państw Ameryki Południowej i Środkowej. Efekty smakowe i zapachowe uzyskuje się dzięki długiemu suszeniu dojrzałych czerwonych papryk w bardzo ciepłym dymie z drewna dębowego – cierpliwość, to podstawowa cecha, jaką muszą mieć producenci tej przyprawy.

Hiszpanie dodają paprykę wędzoną do paelli, chorizo, do sosów i wielu innych dań – właściwie łatwiej jest wymienić te, w których papryki nie ma. W daniach kuchni polskiej papryka wędzona doskonale sprawdzi się w potrawach mięsnych i rybnych, zupach, potrawach warzywnych zawierających kapustę, zapiekankach ziemniaczanych, sosach do makaronu.

Dosyp na zdrowie!

Dzięki powolnemu procesowi wędzenia susz paprykowy nie zawiera szkodliwych wielorodnikowych lipidów oraz innych substancji, które powstają w wyniku szybkiego wędzenia, szczególnie z użyciem substancji chemicznych. Dodatek papryki wędzonej jest więc całkowicie bezpieczny nawet dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Jak potwierdzają badania naukowe papryka słodka wędzona poprawia pracę układu trawiennego i krwionośnego oraz działa jak silny antyoksydant.

 Smak wędzonki w przyprawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *